Bajka o časti

Bajka o Istini Razumu Slobodi i Životu

Bajka o Istini Razumu Slobodi i Životu

U neka davna vremena živeše ljudi bistrog uma i plemenite duše. Lutali godinama po različitim krajevima tražeći mesto za svoj dom. Kad dođoše do Velike Reke, rešiše da tu i ostanu. Podigoše svoje kuće, napraviše svoje selo, i izrodiše veliko, brojno i zdravo potomstvo.

Izabraše sebi i kralja po imenu Razum. Dobiše i veru, jezik i pismo. I tako nastade narod. Beše nadaleko poznat po svojoj čestitosti i mudrosti.

Vreme je prolazilo. Život im beše bogat. Ali sve što je dobro, privuče i zavidne ljude. Iz vrlo udaljenih krajeva, gde su vladale nesloga i mržnja, a kraljica im bila Zavist, krenuše da napadaju ovaj narod. Rušili su im kuće, otimali decu, palili knjige …

No, narod beše hrabar i neustrašiv. Zato Zavist reši da ubije Razum. Tako i bi. Narod osta bez kralja te odluči da vlast pripadne njegovoj ženi. Ona se zvala Istina. Imala je kćerku Slobodu i sina Život. I umesto da bez razuma narod propadne, oni su sa Istinom postali još jači.

Istina je vladala pošteno i dostojanstveno. Bila je skromna, iskrena i pravedna. Kćerka joj je u svemu pomagala. Sloboda je bila najlepša devojka na svetu i voljena u narodu.

Zavist, već besna, pokuša da ubije i Istinu, ali bez uspeha. Zatim pokuša da otme Slobodu, ali je i ona bila neuhvatljiva. Narod ih je dobro čuvao, baš kao što se čuva najveći zavet predaka. No, Zavist nije mirovala. Tražila je put do zla. Tako nagovori Život da se odrekne majke i sestre dobijajući za uzvrat obećanje – večnu slavu i vlast.

Bajka o časti

Život je poverovao. Na prevaru zatvori Istinu i Slobodu u kutiju zaborava. Postade kralj. Narod se uplaši novog kralja jer Život bez Istine i Slobode je Život sa strahom. Tada je nada daleko, a tuga i zlo prve komšije. Zavist je imala kćerku Zabludu koja se po nagovoru majke uda za kralja. Uz nju Život postade još suroviji, a narod nesrećniji. Život i Zabluda dobiše kćerku Prevaru i sina Zaborava.

Dođoše još crnji dani. Narod je propadao svakim danom sve više. Od razumnog, dostojanstvenog i slobodnog, ostade samo prevareni i zaboravljeni narod.

Ne prođe mnogo, a Zavist odluči da ode odatle jer više nije imala na čemu da im zavidi. Sa njom odoše i kćerka Zabluda i unuka Prevara jer im je, ovakav kakav je, Život dosadio. Kad je kralj ostao sam, sa sinom Zaboravom, oseti neizmernu tugu i pokajanje za ono što je učinio svom narodu, te pade u postelju. Sin se sažali nad svojim ocem te odluči da nađe kutiju zaborava. Nije je bilo teško naći.

Bila je na putu, zaboravljena. Obradovao se, ali ju je uzalud pokušavao da otvori. Sedeo je tužan danima pored očeve postelje nadajući se da će nekim čudom ozdraviti…

Jednog dana vide ga mali dečak zlatne kose i upita ga:

„Poznaješ li ti Istinu i Slobodu?”

„Ne, ja sam se rodio posle njih,” odgovori Zaborav, „ali ih poznaje moj otac Život.”

„Slušaj me dobro,” reče zlatokosi, „ako želiš da Život ozdravi, moraš ispuniti tri zadatka-želje. Tako će se kutija zaborava otvoriti.”

– Prva želja: Učini da Život zauvek zaboravi na Zavist, Zabludu i Prevaru.

– Druga želja: Vrati narodu Istinu i Slobodu!

-Treća želja: Ne dozvoli da ikada Zavist ubije Razum

Zaborav sve tako učini, pa se Život iznova probudi. Uz njega su i Istina i Sloboda živeli dugo i srećno. Uz njih je i Razum oživeo i ponovo postao kralj ovog naroda a Život je postao poslušni sin.